Новини

На 18 март 2021 г. (четвъртък) от 12:00 ч. ще се проведе математическо състезание "Европейско кенгуру". Срок за подаване на заявления за участие - 5 март 2021 г. Заявленията се подават на място в канцеларията на училището (каб. 201) или на имейл - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

На 27.02. 2021 г. ученици от специалност „Компютърна графика“ и от клуб „Рисуване“ към ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил, проведоха онлайн среща с автомобилния дизайнер Аделина Бакалска, която работи в Studio Modelling в Jaguar Land Rover.

Тя разказа за мечтата си да стане автомобилен дизайнер и пътя, който е извървяла от училище, университета в Ковънтри до дизайнерското студио. Показа идейни проекти от университета.

Учениците задаваха въпроси, свързани с проектирането, програмите които използва и за работата й като дизайнер на автомобили. Аделина е възпитаничка на нашето училище от випуск 2015.

adelina-
adelina-
adelina-
adelina-
adelina-
adelina-

В зимния кръг на турнира Математика без граници участваха почти 17 000 ученици от 18 страни: Австралия, Афганистан, България, Виетнам,
Естония, Киргистан, Казахстан, Китай, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Северна Македония, Словения, Тайван, Турция, Узбекистан и Филипините.
От училището ни взеха участие 43 ученици. В състезателния ден почитателите на математиката съсредоточено и последователно решаваха задачите.

Втора поредна година те и техните преподаватели показват достойно представяне – спечелени са 13 медала.

Медалистите, спомогнали за утвърждаване на олимпийския дух в състезанието и успешно представили името на училището ни- ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ са:

 

Честито на победителите!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!
И с пожелания за още много успехи!!!

ПМГ отбеляза международния Ден на розовата фланелка за борба с училищния тормоз ( всяка последна сряда за месец февруари). Днес на  24 февруари 2021 година нашетоучилище е с изцяло обновени кътове за почивка и дискусия във фоайетата на коридорите.
Кътовете са обзаведени от ИКЕА по проекта на УНИЦЕФ „Стъпки заедно“, който е насочен към превенция и ограничаване на случаите на тормоз и насилие в общността и развиване на социалната и емоционална компетентност на учениците.
В подготовката, организацията и провеждането на събитието участваха ученици от 5 б клас и Ивана Андонова от 11 г клас , член на  Ученически съвет.

 

 

rozova-f-
rozova-f-
rozova-f-
rozova-f-
rozova-f-
rozova-f-
rozova-f-
rozova-f-
rozova-f-
rozova-f-1-
rozova-f-1-
rozova-f-1-
rozova-f-1-
rozova-f-
rozova-f-

 Ани Ковачева, ученичка в 11г клас спечели първо място на състезание по речи и дебати, на английски език - BEST Spring West Tournament 2021, което се проведе онлайн между 19-21 февруари 2021 година. Категорията, в която тя се състезава е Оригинална Оратория (изнасяне на публична реч), темата на речта й бе “Жените лидери”. 
 
Ани от две години се състезава, в турнирите, организирани от Фондация BEST, като част от отбора на Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” - Кюстендил. 
 
През месец март й предстои да вземе участие, в Балканското състезание по оратория Balkan Voices, което се организира ежегодно от Фондация BEST и Американския университет в България. А през месец април, Ани, заедно с останалите членове на отбора,  ще вземе участие в националния турнир, за който се класират само финалистите и полуфиналистите, от двете годишни регионални състезания - Източно и Западно.
 

Честита награда Ани!

Пожелаваме ти победи на предстоящите състезания!

 
 
 

Вече има двама участници в регионалния кръг на единадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Михаела Димитрова от 5б клас се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 23.02.2021 г. Борис Стоянов от 6а клас остана втори. И двамата ученици имат право да участват на регионалното състезание, което ще се проведена 27 март, 2021 г. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 24 април 2021 в София.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.

Тази година състезанията се провеждат под наслов "BEEcause we need them". В тази различна учебна година решихме да предложим на нашите пчелички да излязат навън, да се върнат към природата, да наблюдават, да общуват и да научат повече за пчелите и тяхната изключителна роля за нашата планета и за човечеството.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката.

Успех на победителите ни и на регионалния кръг.

sast-ae-
sast-ae-
sast-ae-

В конкурса взеха участие 368 проекта (208 проекта на ученици и 160 проекта на учители). Организацията и провеждането на IV национален конкурс за STEM науки в България „SUPER STEM 2020“ се осъществява от EduTechFlag с подкрепата на организации-партньори. Целта на конкурса е да се поощрят талантливи ученици в областта на STEM науките в училище, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират.
Специалната награда SUPER STEM EUROPE НАУКА от конкурса се връчва на Александра Умленска от 10 клас, за нейния проект „The past future bike“. Христо Тодоров от 11 клас е областен победител в категория STEM 8-12 клас, с проекта си „Противниковите атаки - пресечна област на киберсигурност и изкуствен интелект“.

Янислав Боцев от 7 клас е областен победител в категория STEM 4-8 клас с разработката си „Чист въздух“.
Биляна Йорданова – старши учител по информатика и ИТ е SUPER STEM учител за област Кюстендил. STEM AMBASSADOR е учителят, който насърчава учениците да се интересуват и любопитстват в областта на STEM.
Учениците ще имат възможността да представят своите проекти на Националната конференция „STEM Образование и иновации“, секция STEM ученически проекти, която ще се проведе от 9 до 11 април 2021 г. Също така участват с публикация във втората книга за България „STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ“. Изданието на книгата се депозира в Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ – София на вниманието на читатели от целия свят.

u-proekti
u-proekti
u-proekti
u-proekti
u-proekti

На 14 февруари 2021 година бяха избрани българските участници за два от най-престижните световни научни панаира – Regeneron ISEF Society for Science
и Expo Sciences Luxembourg Fondation Jeunes Scientifiques Luxembourg
Участниците бяха определени след онлайн изданието на „Панаир на науката и иновациите“. Младежите се състезаваха със своите проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, както и в областта на информационните и комуникационните технологии и математиката.
След оспорвана надпревара журито излъчи 5 млади учени да участват на Regeneron ISEF и един на Expo Sciences Luxembourg. За участие в Regeneron ISEF е избран Христо Тодоров. Там той ще представи проекта си „Limited query black-box adversarial attacks in the real world“.
Христо Тодоров е и единият от финалистите, който ще вземе участие в престижната шестседмична лятна школа на Масачузетския технологичен институт – Science Institute (RSI). На проведеното на английски език интервю за определяне на българските участници в RSI 2021, жури, състоящо се от специалисти по математика и информатика от ИМИ – БАН и сродни институции, изслуша 8 кандидати и определи двама финалисти и техните подгласници.
Поздравления, Христо!