Повече за професията на лидера на виртуален екип, както и за собствения си кариерен път разказва Веселин Александров, прокурист, старши дивелъпмънт мениджър и лидер на виртуален екип в Software AG
Веселин Александров е прокурист и старши дивелъпмънт мениджър в софтуерната компания Software AG. В момента той е и лидер на виртуален екип от 21 души, които са разпръснати в България, Индия и САЩ. Александров е част от компанията от 8.5 години. Преди това е работил в "Практикер", Тексимбанк, Евробанк и други като технически персонал. Завършил е Технологичното училище "Електронни системи" към Технически университет – София, в софтуерния профил. Има бакалавърска степен "Икономика на индустрията" от Икономически университет - Варна.

Моето образование
Средното си образование завърших в Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София, в софтуерния профил,  а по-късно придобих бакалавърска степен "Икономика на индустрията" в Икономически университет - Варна.

Моят път дотук
Още с избора си на средно образование до голяма степен вече се бях насочил към екзотичната за времето си професия на програмиста. Персоналните компютри на 90-те години определено не бяха толкова бързи и с широк набор от функции, но дори в този момент грабваха с практически неограничените си възможности от гледна точка на реализация на идеи във виртуалното пространство.
Първите стъпки в кариерното си развитие направих в банковия сектор като младши системен администратор, последван от подобна длъжност в търговска фирма, след това в друга банка и в последствие в средно голяма международна търговска фирма. След близо 8 години като системен администратор реших, че с оглед бъдещото ми желание за развитие за мен е от изключителна важност да премина в компания, за която информационните технологии са основна дейност.

Така попаднах в Software AG и в следващите години имах възможност да участвам активно в разрастването на Българския  екип на компанията  изпълнявайки различни роли - тим лидер, дивелъпмънт мениджър, старши дивелъпмънт мениджър и прокурист. В момента виртуалният екип, който ръководя, е с представители от 3 континента с часова разлика от 10 часа.

Моите задачи и отговорности
Основните ми задачи са разделени на две основни групи: управление на хора и координация на проекти. В частта управление на хора са дейности, свързани с мотивирането на членовете на тима, с тяхното кариерно развитие и техническо усъвършенстване - годишни атестации, тимбилдинг събития, тренинги и сесии за споделяне на опит и знания. По-голяма част от времето си влагам в координацията на поверените ни проекти. Поради естеството на разпределените тимове естественият поток от информация достига по-трудно до различните членове на тима. Това налага използване на по-широк набор от формални процедури и процеси за обмяна на информация - системи за следене на дефекти, системи за анотиране и оценяване на изходния код и други.  

Прочетете още: Професия: Лидер на виртуален екип

Какво се получава, когато смесиш страстта към програмирането с умението да администрираш специфични IT инструменти и към тях прибавиш няколко части "лийн"?

Една от най-търсените професии от IT компаниите у нас и по света - тази на DevOps инженера. Неговата основна задача е да оптимизира процесите по създаване на качествени софтуерни продукти и услуги. Той може да бъде софтуерен инженер, който има умения на системен администратор, или пък системен администратор, който се интересува от автоматизация и програмиране. Във всички случаи той е връзката, която подобрява сътрудничеството между екипите, разработващи софтуера, и тези, които го администрират.

      В момента на пазара има няколко мобилни платформи, на които се разработват мобилни приложения, като всяка една от тях налага и своя език на програмиране и специфики на средата на развитие.
Мобилна платформа                                      Среда за програмиране    
Android                  Java                                 clipse                                 Различни марки
iOS                       Objective C & Swift            Xcode                                Само за устройства с марката Apple
RIM                      Java                                  Eclipse                              Само за устройства с марката Blackberry
Symbian               C++                                  Различни програми            Различни марки

Професионални перспективи

И накрая какво е DevOps инженер? DevOps инженер може да бъде софтуерен инженер, който се интересува и има умения на системен администратор, или системен администратор, който има страст към автоматизацията и програмирането. И в двата случая това са хора, които вярват в DevOps движението и в неговите резултати, силни професионалисти, които имат желание да се учат и развиват в повече от едно направление, хора, които имат поглед над голямата картина и могат да подобрят процесите по създаване на качествени софтуерни продукти или услуги. Това са "специалните части" в една IT организация.
Умения и опит
     Много от уменията, които са важни за един добър софтуерен инженер, са важни и за професията на DevOps инженера:
- да програмираш качествено на няколко езика;
- да използваш голям набор от софтуерни инструменти, особено такива с отворен код;
- да можеш да прилагаш гъвкави автоматизирани процеси, с които да се подобри ефективността и качеството на работата;
- уменията да боравиш с данни;
- силен фокус върху бизнес резултатите;
- много добри комуникационни умения особено при работа с хора от други екипи и направления.

Прочетете още: Професия: DevOps инженер

Нашата специалност „Геодезия” (първоначално под наименованието „Земемерно инженерство”) е една от първите две специалности, които се откриват през есента на 1942 г. със създаването на Висшето техническо училище (ВТУ) в България, т.е. това е специалност с вече 76 годишна непрекъсната история.

 

UNIFY е единственият специализиран консултант за обучение в Холандия. UNIFY е международна компания, основана през 2011 година, чиято дейност се разпростира в България, Гърция, Хърватска, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения и Румъния. UNIFY не е агент, а официален представител на най-добрите Холандски университети в гореспоменатите страни. Поради тази причина всички наши услуги са БЕЗПЛАТНИ.

UNIFY помога на всеки бъдещ студент да избере най-добрата бакалавърска или магистърска програма, след което асистира в процеса на кандидатстване и процеса на подготовка за заминаване в Холандия, или както ние обичаме да казваме „От този момент... до входната врата на университета!“.

С какво можем да ви помогнем:

 • Информация за Холандката образователна система и Холандския начин на живот
 • Информация за най-добрите университети в Холандия
 • Информация за класациите на университетите в Холандия
 • Предоставяме богат избор от бакалавърски и магистърски програми
 • Най-добрият съвет, защото вече сме минали по този път, като студенти в Холандия
 • Информация за документите, необходими за кандидатстване
 • Оформянето на документи за кандидатстване: попълване на форми за кандидатстване, изпращаме ви варианти за мотивационни писма и CV-та, преглед на вашите мотивационни писма и CV-та и тяхното изпращане към университетите
 • Информация относно възможните стипендии и студентски заеми
 • Водим ви по целия маршрут от началната точка до входната врата на университета
 • Информация относно възможностите за настаняване, препоръчани от самите университети
 • Информация относно разходите на живот в Холандия
 • Информация относно застраховките и медицинското осигуряване в Холандия
 • Съветваме ви как е най-добре да пътувате до Холандия и ви помагаме със запазването на полети с помощта на UniWay Travel (Туроператор и турагент на UNIFY)


  Всичко това, плюс прекрасно индивидуално отношение към всеки един кандидат-студент! Най-хубавото е, че когато кандидатствате през
  UNIFY в партньорските ни университети, не дължите нищо!

Покана за Holland Day - Дни на холандското образование 2018