Новини

Ученици от ПМГ-Кюстендил участваха в 11-ата Национална конференция по химия и 49-ата Национална конференция на учителите по химия, които се проведоха съвместно.
Тава са Виктор Цветков, Михаил Станков и Валентин Тоев от 10г клас – профил „Природни науки“ и техния ръководител Силвия Георгиева – старши учител по химия и опазване на околната среда.
Двете събития са организирани от Съюза на химиците в България и се проведоха на 23-25 юни 2022 г. в Химикотехнологичен и металургичен университет, София.

 

Учениците бяха поканени да представят своите проекти, класирани на призови места в конкурса ПРАЗНИК НА ХИМИЯТА 2022 на тема „Химията – от колбата, през компютъра към бъдещето“. За отличното си представяне учениците получиха грамоти и награди.
За участие в конкурса сертификати и предметни награди получиха и другите наши ученици.
Честита награда!
Продължавайте да носите духа на науката химия и да представяте нейната магия!

 

pokana-
pokana-
pokana-
pokana-
pokana-
pokana-
pokana-
pokana-
pokana-
pokana-
pokana-
pokana-
pokana-

 

Успешно завършва учебната 2021/2022 година Предстои прием за новата 2021/2022 учебна година

Предоставяме Ви накратко нашето училище - иновативно и неостаряващо, макар че скоро ще стане на 5о години.

 

Предоставяме Ви възможността да разгледате годишната онлайн изложба на клуб "Рисуване" и професионална паралелка "Компютърен график" при ПМГ "Проф. Ем. Иванов" гр. Кюстендил - 2021/2022 г.

Младите художници от клуб "Рисуване" на ПМГ "Проф. Ем. Иванов"- Кюстендил и студентите от катедра „Живопис“ на Националната художествена академия рисуваха вдъхновени от кюстендилската череша. Събитието се проведе до Арката и публиката можеше да види процеса на вдъхновение и рисуване.
Презентативното рисуване на открито е част от програмата "Празник на черешата" 2022 г.!

prezitivno-
prezitivno-
prezitivno-
prezitivno-
prezitivno-
prezitivno-
prezitivno-
prezitivno-
prezitivno-
prezitivno-

На 20 юни 2022 г. се проведе церемония по дипломиране на учениците от ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил. На това събитие от името на кмета Петър Паунов, почетното отличие връчи г-н Иван Андонов, председател на Общинския съвет в Кюстендил.
Христо Тодоров е зрелостник от Випуск 2022 на ПМГ гр. Кюстендил. Редовен участник и първенец в олимпиади по информатика, информационни технологии, национални и международни конкурси и състезания в областта на компютърните науки.

Успехите на Христо през последните 2 години са:
• Финалист на Regeneron ISEF 2022 (6-14 май 2022 г. в Атланта, Джорджия);
• Grand Award Winner на Bulgarian Innovation Fair (17-18 февруари 2022 г., онлайн);
• Трета награда на Тайванския панаир на науката в категория “Компютърни науки” (януари 2022 г., онлайн)
• Почетна грамота за отлично представяне на 22-ра Ученическа конференция на Ученическия Институт по математика и информатика (22 януари 2022 г., онлайн);
• Първа награда на Осмата секция на Ученическия институт на БАН (22 ноември 2021 г., онлайн);
• Президентска награда “Джон Атанасов” за дебютен пробив в областта на компютърните науки (4 октомври 2021 г., София);
• Специална награда на International Swiss Talent Forum (посещение на събитие в Швейцария през юни 2022 г.) от Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) 2021 (17-19 септември 2021 г. онлайн, официално събитието е базирано в Саламанка, Испания);
• Приет за студент в Станфорд, Йейл (и в двата с почти пълна стипендия), Харвард (с пълна стипендия), Техническия университет в Делфт, Американския университет в Благоевград (с пълна стипендия). Ще следва компютърни науки в Станфорд в Калифорния.

Христо Тодоров е носител на грамота „Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ за 2021 г.. Отличието се връчва от президента на България на ученици, студенти и млади специалисти, постигнали високи резултати с авторски проекти на национални и международни конкурси. Христо Тодоров е награден заради своите три научни и приложни разработки, които са отличени от редица престижни състезания.
През месец май 2021 участва в Regeneron ISEF - най-големия научен панаир в света - като част от националния отбор на България и спечели 2 награди - награда на ACM (една от най-престижните професионални организации за програмисти в света), както и на Тайванския панаир на иновациите (където участва през януари 2022 и печели 3-та награда в категория “Компютърни науки”). Финалист е и на конкурса на Европейския съюз за млади учени през 2021 година и печели наградата на швейцарския форум за млади таланти с авторски проект. Разработката на Христо Тодоров изследва възможностите за противникови атаки към невронните мрежи и с това помага за предотвратяване на киберпрестъпления.
Христо е единият от финалистите, който взе участие в престижната шест седмична лятна школа на Масачузетския технологичен институт – Research Science Institute (RSI). На проведеното на английски език интервю за определяне на българските участници в RSI 2021, жури, състоящо се от специалисти по математика и информатика от ИМИ – БАН и сродни институции, изслуша 8 кандидати и определи двама финалисти и техните подгласници. По време на школата Христо разработи проект, който изследва това как можем да направим изкуствения интелект, използван за анализ на ДНК секвенция, по-прозрачен и надежден.
На Седмата научна сесия на Ученическия институт на БАН, в направление „Информатика и информационни технологии“ получи грамота за отлично представяне с проект на тема: „Физически противникови атаки тип „черна кутия“ с ограничен брой заявки“. Има грамота за отлично представяне и от Двадесет и първата ученическа конференция (УК’21) на УчИМИ. Ръководител на Христо е Кристиан Георгиев, Massachusetts Institute of Technology, САЩ. За своя проект Христо получи и Награда за иновативен принос в дигиталното развитие на сигурността.
Той е един от тримата ученици на ПМГ - стипендианти на „АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“ за учебната 2020-2021 година. Стипендиите се връчват за изключителни постижения в обучението и извънкласните дейности. Той работи в област „Природни науки – математика, информатика“.
Освен състезател, Христо е и ментор на Лятната изследователска школа (ЛИШ), където помага на ученици да направят първите си стъпки в сферата на изкуствения интелект. Негови ученици също печелят награди на състезания на УчИМИ.
За него всичко започва от интереса към математиката: „Започнах да ходя на състезания и оттам се запалих по нея. После се пренесе интересът ми към компютърни науки, някъде към шести клас, започнах да играя игри. И така, малко по-малко се запалих към програмирането".

plaket-
plaket-
plaket-
plaket-
plaket-

 

Приключи участието в петото издание на Международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”.

Конкурсът е българска инициатива (2005 г.) и се организира от Експерименталната лаборатория по карстология в Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН в партньорство с Фондация Център по карстология „Владимир Попов”.

Петото издание е включено в програмата на Международната година на пещерите и карста („International Year of Caves and Karst“, IYCK), обявена от Международния съюз по спелеология (International Union of Speleology, UIS) под мотото „Изследвай, разбери и съхрани” („Explore, Understand and Protect”).

В надпреварата участват 145 конкурсни творби на 252 автори от 9 държави. Приятно впечатление и в това издание на конкурса прави активното българско участие: 76 творби на 87 автори. Допуснатите за участие в конкурса творби се оценяват от Международно 7-членно жури (България, Германия, Полша, Чешка република).

За негови членове се канят изтъкнати карстолози, творци на изкуството, преподаватели, обединени от идеята за по-активно включване на карста в образованието. Оценяването се извършва по следните утвърдени за конкурса критерии: оригиналност на реализираната идея; познания за карста; художествена стойност; емоционално внушение; технически умения и творческа самостоятелност.
Второ място за уебсайта „Карстови води” печели екип от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ - Василена Мазнева, Яница Йотина и Божидар Петров от IX клас. Ръководители на учениците са Албена Джонева, учител по география и икономика и Биляна Йорданова, старши учител по ИТ и информатика.
Официалното награждаване на победителите ще бъде през септември 2022 г. на тържествена церемония в Българската академия на науките в София. Програмата включва и официално откриване на изложба с най-добрите конкурсни творби, селектирани от международното жури. Отличените конкурсни творби ще бъдат публикувани на сайтовете на научната мрежа ProKARSTerra и на Международната година на пещерите и карста (IYCK2021), както и в различни специализирани издания. Отличените творби от петото издание на конкурса ще бъдат включени в традиционната пътуваща изложба „Карст под защита – дар за поколенията”.
Поздравления!

karst-
karst-
karst-
karst-

Завърши учебната 2021/2022 година в клуба по интереси “Разработка на видеоигри” в сътрудничество с "Арк академи".
В онлайн връзка в Zoom, селектираните финалисти представиха своите проекти пред жури от индустрията, което определи победителите.
В категория „Концепт арт“ спечели Елисия Благоева от 8 клас паралелка „Компютърен график“.
Тя представи своите нарисувани герои и тяхната история.
Наградата е специално издание на компютърна игра.
Честито!

elisia-
elisia-
elisia-
elisia-

Националният ученически конкурс „Богатствата на Земята и човешкият прогрес“ дава възможност на учениците да изявят своите познания за полезните изкопаеми и минералите, които се срещат по нашите земи.

Участниците представят своите разработки чрез презентация, есе, постер или цикъл от фотографии. Организатор на конкурса е Минно-геоложкият университет „Св. Ив. Рилски“. Класираните на призовите места във възрастова група IX – XII клас получават възможност след завършване на средното си образование, да се запишат в избрана от тях специалност в МГУ „Св. Иван Рилски“.
Мотото на конкурса тази година бе „Най-ценният природен ресурс.... си ти!“.

Никол Бекова от VIII клас спечели първо място и грамота в раздел „Компютърна презентация“ в първа възрастова група. Ръководители на Никол са г-жа Албена Джонева, учител по география и икономика, и Биляна Йорданова, старши учител по ИТ.

Ръководството на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ поздравява всички участници в конкурса и им пожелава много нови емоции в света на природните чудеса!

Поздравления за Никол!

p-izkopaemi-
p-izkopaemi-
p-izkopaemi-
p-izkopaemi-
p-izkopaemi-
p-izkopaemi-