Новини

Проектът „Магьосници в лабораторията“, изготвен от шестокласниците Ангел Китанов и Никола Георгиев, с менторската подкрепа на г-жа Силвия Георгиева – учител по човекът и природата, спечели първо място във възрастова група V – VII клас на XX юбилейно Национално състезание по природни науки и екология, което се проведе на 19 и 20 ноември 2022 година в град Копривщица.
Състезанието включва изработване, представяне и защита на проекти от проблематиката на учебните предмети от КОО „Природни науки и екология“ и се провежда в два кръга. В първия кръг участниците представят разработения от тях проект на постерна сесия. Във втория кръг проектите се представят и защитават публично. Представянето (презентацията) е в рамките на 15 минути, вкл. 5 минути за въпроси и отговори по проекта. Оценяването и класирането на проектите се извършват от Национална комисия, определена със заповед на министъра на образованието и науката, в състав: председател доц. д-р Маргарита Кузманова, почетен председател доц. д-р Стефан Манев и членове: проф. д-р Драгомир Янков, проф. д-р Пламен Митов, доц. д-р Любомир Кендеров, доц. д-р Милена Кирова, доц. д-р Камелия Йотовска, Даниела Коцева, Галя Вукова, Мария Доросиева.
Компетентното жури оцени проекта на екипа на ПМГ- Кюстендил с 57,4 точки, с което спечели заслуженото първо място.
Браво на шестокласниците Ангел и Никола, които са достойни посланици на магическата наука химия и които показаха, че с много труд и голямо желание се печелят върхове!

magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-

Наградите от ученическия конкурс за 150 години от рождението на Гоце Делчев бяха връчени на тържествена церемония в София.
На 29 ноември 2022 г. в Националния военно-исторически музей в град София се състоя тържествената церемония по награждаването на отличените в 30-ото юбилейно издание на конкурса на Национален клуб (НК) „Родолюбие“.

През тази година конкурсът беше под наслов „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите.“– 150 години от рождението на Гоце Делчев български революционер, идеолог на македоно-одринското революционно движение, и в него участваха стотици деца от цялата страна и българските училища в чужбина.
Наградите на победителите – ученици и техните преподаватели от цялата страна връчиха лично д.ик.н. Янка Такева, председател на НК „Родолюбие“ и СБУ, и Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието и науката. На церемонията присъстваха представители на Министерството на образованието и науката, на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на Българската академия на науките, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, учители и директори на училища от столицата и страната, както и други гости. Над 150 са разработките, изпратени за участие конкурса.
Специална награда на Националния дворец на децата бе присъдена за презентацията на Божидара Стоянова от VI клас. До защита на национален кръг бе допусната и представена отлично, разработката на Яна Портарска и Янислав Боцев от IX клас. Грамота за участие бе връчена и на Никол Бекова от IX клас – за презентация и есе.
Честити награди!
Ръководители на отличените ученици са Биляна Йорданова – старши учител по ИТ и Албена Джонева, учител по география и икономика, и история и цивилизации.

goce-del-
goce-del-
goce-del-
goce-del-
goce-del-
goce-del-
goce-del-
goce-del-

Антон, Атанас, Филип, Дейвид, Станислав от Х б клас и Мартин от Х а клас на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" се представиха отлично на състезанието Code Wars, проведено на 26 ноември 2022 година в Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи в град Варна.
докато учениците премерваха сили във Финала на Code Wars, техните ръководители бяха на Master Class обучение за повишаване конкурентноспособността и надградждане на уменията за преподаватели по информационни технологии.
Лектори бяха инж. Димитър Димитров от Ardes.bg, Петър Павлов и Петър Петров от Adastra Bulgaria и доц.д-р Капка Манасиева от ВСУ "Черноризец Храбър".
Гордеем се с вас, момчета!
Поздравления за родителите и учителите им!

sastezanie-
sastezanie-
sastezanie-

 

На 24 ноември 2022 г. Клубът по дебати на ПМГ, с ръководители Лилия Механджийска и Диана Мечкова, проведе открит дебат на тема „За и против санкциите за родители, които не упражняват ефективен родителски контрол“. Участниците в дебата бяха - Ванеса Фудулска 11а клас – капитан на отбора; Ивайла Павлова, Красимир Маринов и Никол Кирилова – 10а клас; Дейвид Нешев – 10б клас и Константин Механджийски – 11а клас. Отборите за – и против представиха убедително своите аргументи и спечелиха аудиторията със сериозната си подготовка и уменията си за публично говорене и стил.
Предизвикателство за учениците беше, че съдии на дебата бяха прокурори, които са и членове на Асоциацията на прокурорите и следователите в България: Албена Разсолкова – районен прокурор; Галина Димитрова и Крум Крумов – заместник-районни прокурори. Събитието е част от инициативата на Асоциацията на прокурорите и следователите в България „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за правото“.
След дебата и обратната връзка, дадена от прокурорите, последва дискусия с присъстващите в залата по темите за алкохола, наркотиците и домашното насилие.
Клубът по дебати с поредната си изява направи сериозна заявка за популяризиране на този формат на работа в училище.

debati-
debati-
debati-

 На 11.11. 2022 г. отборът на ПМГ спечели Общинските ученически игри по футбол за 8 -10 клас, с категорични победи над ЕГ "Петър Берон", ПГИМ " Йордан Захариев и ПГТ " Джон Атанасов".

На 18.11.2022 г. отборът на ПМГ по лека атлетика 8- 10 клас - девойки безапелационно победи отбора на ЕГ "Петър Берон" и продължава в следващия етап на игрите.

На 22.11.2022 г. отборът на ПМГ по волейбол - момичета и момчета 5-7 клас спечели Общински етап на Ученическите игри в оспорван двубой с I-во ОУ "Св.св.Кирил и Методий".

На 24.11.2022 поредна победа за представителния отбор на ПМГ "Проф.Ем.Иванов" по волейбол (8-10 клас юноши). С категорични победи с 3:0 над ЕГ "Петър Берон" и ПГИМ "Йордан Захариев".

На 25.11.2022 отново ПМГ е с призово първо място и при девойки 11-12 клас, с което и двата отбора се класират за следващия етап на ученическите игри.
Бравo!
Честити награди и нови победи!

igri-
igri-
igri-
igri-
igri-
igri-
igri-
pobeda-
pobeda-
pobeda-
pobeda-

 ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ е едно от шестте училища в страната, спечелили проект за създаване на собствен химн на училището и сега търсим своя творчески екип за създаването му.

Създайте химн на българско училище!

„Целта на инициативата „Светилник“ е да обединява, да провокира творческото начало, да се обърнем към децата и към техните родители, към учителите и да изпратим един положителен сигнал към нашето бъдеще“

 Стартира конкурсът за творчески екипи на инициативата #Светилник, организирана от Музикаутор. Увековечете историята и ценностите на училището ни!

Нека да създадем химн на на нашето училище училище!

Повече за концепцията на училището тук: https://www.musicautor.org/images/campaigns/Svetilnik_2022_2023/PMG_Kyustendil.pdf

Повече информация и как да кандидатствате тук: go.musicautor.org/SvetilnikTeams

 

Mинистърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов награди общността на ПМГ за принос в цялостната й дейност срещу насилието и тормоза
На 15 ноември 2022 година Министерство на образованието и науката, в сътрудничество с UNICEF Bulgaria организираха национална кръгла маса „Училище без агресия за сигурна училищна среда“.

 Форумът беше част от заключителното събитие по националната програма „Стъпки заедно“, в което се включиха представители на МОН, УНИЦЕФ, представители на РУО – Кюстендил, представители на РУО от страната, експерти, директори на училища, учители, ученици Миротворци, асоциация Родители.
Екипът на ПМГ - Лилия Механджийска – координатор на програмата, Кристина Цекова – учител по ФВС и Ася Тасева – учител по испански език, представи добри практики на гимназията в посока подкрепа на педагогическите специалисти – част от стратегията на училището за развитие на социалната и емоционална компетентност в общността.
Презентацията на екипа на ПМГ получи много висока оценка от присъстващите в залата.

Училищната общност благодари на УНИЦЕФ и МОН за възможността да се включи като пилотна по програмата „СТЪПКИ ЗАЕДНО“. Специална благодарност за прекрасното сътрудничество отправяме към г-жа Роза Димова - координатор на програмата за УНИЦЕФ България и на нашия ментор – д-р Петя Варчева.

agresia-
agresia-
agresia-
agresia-

На 17 ноември 2022 година в конферентната зала на ПМГ бяха наградени участниците в  състезанието  "Математически таланти" за ученици от втори до четвърти клас Състезанието се проведе на 12 ноември 2022 година в нашето училище и е организирано от СМБ - секция Кюстендил.

nagrajdavane-
nagrajdavane-
nagrajdavane-