Новини

 В последния спорт, с който ПМГ "Проф.Ем. Иванов" участва в Ученическите игри - тенис на маса за 11.-12 .клас,  спечели първо място и се класира за областния кръг. Пожелаваме успех на отбора.

 
tenis masa
 

 На 8.12.2023 г. 30 ученици от Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“ ще вземат участие в Националното състезание по немски език – вътрешноучилищен кръг.

 Те ще проверят знанията и уменията си в пет езикови нива според Общата европейска езикова рамка – А1, А2, В1, В2, С1. Всяко ниво съдържа определен брой компоненти и задачи съгласно нивото на трудност.

 Учениците, показали най-добри резултати, ще бъдат класирани за НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ.

 УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

 Шахматният отбор на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" за поредна година спечели общинския етап на Ученическите игри във възрастова група 11.-12. клас. Той се проведе на 5. декември 2023 година в ОДК- Кюстендил. Отборът продължава напред в областния етап на Ученическите игри. Отборът 5.-7. клас  по шахмат се класира на второ място в общинския етап, в който взеха участие още три училища. Пожелаваме им успех!

    Състав 11-12 клас: Йоана Анастасова, Вилиян Райчов, Красимир Маринов, Божидара Крумова 
    Състав 5-7 клас: Александър Велинов, Александър Митов, Гейбриъл Ангелов, Божидара Григорова
 

  Областният ученически конкурс „В страната на Справедливостта“ 2023 г. се организира за четвърта поредна година, като част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие". Организиран е от  Окръжен съд – Кюстендил, заедно с районните съдилища в Дупница и Кюстендил. Новите категории тази година имат за цел да провокират учениците да имат воля да станат „Борци за Справедливост“.

  В категория креативен пост с рисунка спечелиха:

 Стела Васева - ученик от 8 "в" клас - "Справедливост и закон не са синоними. Справедливостта е идеал, а законът е инструментът за постигането й."

 Елисия Благоева - ученик от 10 "в" клас - „Справедливостта е чиста и искрена тя, за съжаление, бива “бита” поради неморалните действия на хората. Тя бива наранена от подкупи, лъжи, глупост, включително и бездействие. Спасението е бялата сова, значеща мъдрост, искреност и воля. Всички в себе си трябва да имаме по една сова, показваща ни реалното, красивото, моралното и честното.“

 Милана Станкова - 11 "в" клас  - "Не закривайте очите си и не зашивайте устата си, когато виждате несправедливост".

 Адриана Григорова от 9 "а" клас -"Не съди по външния облик или моментни състояния. Истината често се крие в подробностите, които изискват време и внимание, преди да бъдат разгадани".

 Наградите връчиха съдия Пенка Братанова, председател на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Чавдар Тодоров – председател на Районен съд – Кюстендил, Мая Стойчева – началник на РУО – Кюстендил, младши съдия Мина Павлова и съдия Калин Василев от РС – Кюстендил.

 Честито!

  През месец ноември в град Габрово се проведе XXI Национално състезание по природни науки и екология – представяне и защита на проекти.

 Състезанието протича на два етапа. Първият етап е постерна изложба, на която всеки член на журито разговаря с авторите на проектите и задава въпроси по различни критерии от регламента на състезанието. Вторият етап е презентиране пред публика. Постерите и презентациите трябва да бъдат оформени съобразно основните изисквания за научен проект и да съдържат представяне на проблема и неговата актуалност, мотивация за избора му, ясно формулирани цели и задачи, получени резултати, изводи.

 Област Кюстендил беше представена от Виктория Георгиева и Йоана Павлова от XI г клас. Техният проект „Крехките пазители на природата“ разглежда важното място на пчелите в природата и причините за тяхното намаляване, т. нар. синдром на разрушената пчелна колония. Както самите участнички споделят, към темата са се насочили, желаейки да повишат информираността на младите хора за приноса на пчелите за оцеляването на човечеството и запазване на планетата, да насърчат ангажираността им в грижата и опазването на този биологичен  вид, да разширят възможностите за практическа дейност, придобиване на интердисциплинарни знания и използване на ИТ в обучението по природни науки. Така искат да мотивират съучениците си да станат активни участници в учебния процес и да инициират включването им в дейности за спасяване на пчелите от изчезване.
В изключителна конкуренция на 23 проекта във възрастовата група VIII – XII клас уважаемото жури с председател доц. д-р Маргарита Кузманова – СУ „Св. Климент Охридски“, почетен председател доц. д-р Стефан Манев – ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград и членове, изтъкнати професори и доценти от БАН и  СУ „Св. Климент Охридски“, проектът на Виктория и Йоана получи оценка Мн. добър (5.25), която могат да използват за прием в няколко висши учебни заведения в страната, макар да са в XI клас. И най-ценното за тях е, че натрупаха огромен опит в проектната работа.

 Този успех е още по-радващ, защото в класация, направена от самите участници в състезанието, проектът „Крехките пазители на природата“ спечели приза за проект на публиката. 

 Работата по проекти е работа в екип, затова и участничките благодарят на учениците от V а и V б клас за участието им в беседи и анкетни проучвания по темата, на Иван Кютукчиев и неговите съученици от IX г клас за подкрепата в организацията на постерната изложба, на учителите по биология и ЗО и химия и ООС - Силвия Петрова и Сивия Георгиева.

 На Виктория и Йоана пожелаваме да не спират да се борят за тяхната мисия – намаляването на темпа на изчезване на пчелите, и да привлекат още свои съмишленици към екологосъобразни дейности, откликвайки на техния призив: „Природата ни осигурява всичко, от което имаме нужда. Нека я опазим и съхраним!“

Отборът на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" спечели общинския етап на Ученическите игри по баскетбол /VIII-X клас/. Тимът ни победи с лекота ЕГ "Д-р Петър Берон" с 56:22. В герой за шампионите се превърна Християн Стоянов от 9 г клас, който реализира 35 точки за успеха.

IMG 1260

 На 24 и 25 ноември 2023 г. в гр. София в Интер Експо Център се състоя национална конференция с международно участие под заглавието "Умения за иновации в образованието", организирана от Център за творческо обучение. Програмата включваше пленарни сесии с български и чуждестранни специалисти, работилници, презентации и лекции с фокус върху практически дейности и споделяне на добри практики от България и чужбина. Включиха се над 250 образователни специалисти - учители, директори, педагогически съветници, психолози и други.

 Важна част от конференцията беше връчването на сертификатите на последния випуск трейнъри на Google. Учителите от ПМГ госпожа Десислава Драганова и госпожа Диана Мечкова успешно се справиха с няколкомесечното предизвикателство и бяха сред отличените. Те ще вдъхновяват и подкрепят колегите си в адекватното и функционално ползване на Google инструментите в учебния процес! 

 „Госпожо, днес те имат празник и трябва да се радват, нищо че не победихме“ - така си тръгнаха от празника и „Фермерските игри“ учениците от 10.б клас със своя класен ръководител. Най-голямата награда днес е почерпеният опит и преживяване, тяхната достойна игра и уважение, което проявиха. Нашите ученици мериха сили с отборите на  ПГСС „Свети Климент Охридски“, ЕГ „Д-р Петър Берон“, ПГЛП "Владимир Димитров - Майстора" в специално устроено за игрите фермерско трасе - сортиране на семена, прибиране на картофи и пренасянто им, точно хвърляне, игра с чували и редене на пъзел. Атмосферата беше състезателна и приятна. Учениците ни се представиха отлично, като си тръгнаха с грамота и благодарности за участието им. 

viber image 2023-11-24 18-23-24-