Open menu

На 20 юни 2022 г. се проведе церемония по дипломиране на учениците от ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил. На това събитие от името на кмета Петър Паунов, почетното отличие връчи г-н Иван Андонов, председател на Общинския съвет в Кюстендил.
Христо Тодоров е зрелостник от Випуск 2022 на ПМГ гр. Кюстендил. Редовен участник и първенец в олимпиади по информатика, информационни технологии, национални и международни конкурси и състезания в областта на компютърните науки.

Успехите на Христо през последните 2 години са:
• Финалист на Regeneron ISEF 2022 (6-14 май 2022 г. в Атланта, Джорджия);
• Grand Award Winner на Bulgarian Innovation Fair (17-18 февруари 2022 г., онлайн);
• Трета награда на Тайванския панаир на науката в категория “Компютърни науки” (януари 2022 г., онлайн)
• Почетна грамота за отлично представяне на 22-ра Ученическа конференция на Ученическия Институт по математика и информатика (22 януари 2022 г., онлайн);
• Първа награда на Осмата секция на Ученическия институт на БАН (22 ноември 2021 г., онлайн);
• Президентска награда “Джон Атанасов” за дебютен пробив в областта на компютърните науки (4 октомври 2021 г., София);
• Специална награда на International Swiss Talent Forum (посещение на събитие в Швейцария през юни 2022 г.) от Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) 2021 (17-19 септември 2021 г. онлайн, официално събитието е базирано в Саламанка, Испания);
• Приет за студент в Станфорд, Йейл (и в двата с почти пълна стипендия), Харвард (с пълна стипендия), Техническия университет в Делфт, Американския университет в Благоевград (с пълна стипендия). Ще следва компютърни науки в Станфорд в Калифорния.

Христо Тодоров е носител на грамота „Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ за 2021 г.. Отличието се връчва от президента на България на ученици, студенти и млади специалисти, постигнали високи резултати с авторски проекти на национални и международни конкурси. Христо Тодоров е награден заради своите три научни и приложни разработки, които са отличени от редица престижни състезания.
През месец май 2021 участва в Regeneron ISEF - най-големия научен панаир в света - като част от националния отбор на България и спечели 2 награди - награда на ACM (една от най-престижните професионални организации за програмисти в света), както и на Тайванския панаир на иновациите (където участва през януари 2022 и печели 3-та награда в категория “Компютърни науки”). Финалист е и на конкурса на Европейския съюз за млади учени през 2021 година и печели наградата на швейцарския форум за млади таланти с авторски проект. Разработката на Христо Тодоров изследва възможностите за противникови атаки към невронните мрежи и с това помага за предотвратяване на киберпрестъпления.
Христо е единият от финалистите, който взе участие в престижната шест седмична лятна школа на Масачузетския технологичен институт – Research Science Institute (RSI). На проведеното на английски език интервю за определяне на българските участници в RSI 2021, жури, състоящо се от специалисти по математика и информатика от ИМИ – БАН и сродни институции, изслуша 8 кандидати и определи двама финалисти и техните подгласници. По време на школата Христо разработи проект, който изследва това как можем да направим изкуствения интелект, използван за анализ на ДНК секвенция, по-прозрачен и надежден.
На Седмата научна сесия на Ученическия институт на БАН, в направление „Информатика и информационни технологии“ получи грамота за отлично представяне с проект на тема: „Физически противникови атаки тип „черна кутия“ с ограничен брой заявки“. Има грамота за отлично представяне и от Двадесет и първата ученическа конференция (УК’21) на УчИМИ. Ръководител на Христо е Кристиан Георгиев, Massachusetts Institute of Technology, САЩ. За своя проект Христо получи и Награда за иновативен принос в дигиталното развитие на сигурността.
Той е един от тримата ученици на ПМГ - стипендианти на „АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“ за учебната 2020-2021 година. Стипендиите се връчват за изключителни постижения в обучението и извънкласните дейности. Той работи в област „Природни науки – математика, информатика“.
Освен състезател, Христо е и ментор на Лятната изследователска школа (ЛИШ), където помага на ученици да направят първите си стъпки в сферата на изкуствения интелект. Негови ученици също печелят награди на състезания на УчИМИ.
За него всичко започва от интереса към математиката: „Започнах да ходя на състезания и оттам се запалих по нея. После се пренесе интересът ми към компютърни науки, някъде към шести клас, започнах да играя игри. И така, малко по-малко се запалих към програмирането".

plaket-
plaket-
plaket-
plaket-
plaket-