Open menu

За поредна година ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ отбелязва „Европейска седмица на програмирането“
В периода 8-31 октомври 2022 ученици от осми до дванадесети клас на ПМГ участваха в провеждането на три събития, финансирани от ФРГИ Фондация „Работилница за граждански инициативи“ чрез инициативата „Запознайте се и програмирайте“ (Meet and Code), с финансовата подкрепа на SAP Labs Bulgaria и подкрепата на немската неправителствена организация Haus des Stiftens, и партньори от мрежата TechSoup Europe .
На 12 октомври се проведе онлайн семинар „Гейминг концепции“, в който Валентина Стоименова и гост - лекторът Иван Кинчев разгледаха теми свързани с гейминг концепциите и е - спортовете. Участниците се запознаха с възможността, която School Esports League предоставя на всички ученици – използване на електронните спортове като платформа за придобиване на важни умения за комуникация, колаборация и решаване на проблеми, които спомагат за кариерното и личностно развитие. В края на семинара се проведе викторина, съдържаща въпроси от любимите на учениците игри League of Legends и Counter-Strike: Global Offensive, а най-добре представилите се получиха награди.
На 18 октомври в събитието „Състезание по алгоритмично програмиране“ Цветяна Йовева запозна ученици от V до XII клас с теми, които са свързани със знаковия тип данни, тяхното дефиниране, обработка и начина на реализация в езика C++. Обърна се внимание на основните типове задачи за работа със символен тип, като се акцентира на задачата за преобразуване на цифра, предварително записана като символ, в число. В края на лекцията се проведе състезание между присъстващите ученици, като най-добре представилите се получиха награди.
На 21 октомври чрез събитието "Работа с Micro:bit" Миглена Цекина и Десислава Скерлева запознаха ученици от V до XII клас с играта „Нагоре или надолу“, демонстрираха различни проекти и задачи, които учениците да направят с Micro:bit и Arduino. Накрая беше поставена задача да направят играта „Камък, ножица, хартия“. Всеки участник получи поощрителна награда.
Чрез събитията учениците разбраха колко забавно е програмирането и как то може да се използва, за да се дава живот на различни идеи. Те са полезни и с това, че запознават младите хора с процеса на развитие на информационните технологии и с тяхното влияние върху цялостния ни живот.

iniciativa-
iniciativa-
iniciativa-
iniciativa-
iniciativa-
iniciativa-