Open menu

На 1 март 2022 г. Великотърновският университет бе домакин на Националния ученически конкурс „Пространство и време“. Форумът се провежда за шеста поредна година. Много емоционално към участниците се обърна проф. дн Стела Дерменджиева, която отбеляза динамиката в географията на конкурса през изминалите години и сподели удовлетворението си от качеството на ученическите творби като отличителен маркер на провеждания младежки научен форум.
До втория етап научното жури допусна 121 конкурсни творби (54 по история и 67 по география), в разработките на които участват 141 гимназисти (63 по история и 78 по география) от VIII до XII клас. Участниците в публичната защита са представители на 32 училища и образователни институции от 32 населени места в страната. Всички участници в заключителния етап на Ученическия конкурс получават сертификат за участие, а отличените млади лидери се награждават с книги. Специална грамота е предвидена и за учителите, подпомагали творческата и изследователската работа на своите възпитаници.
Според регламента на конкурса, участниците от XII клас, чиято оценка от двата етапа на журиране е Отличен (5.50 – 6.00), получават правото да се запишат в избрана от тях специалност на Историческия факултет.
Призово място и оценка отличен (6) за най-малките участници в конкурса бе присъдено за блога “По стъпките на Майстора” с автори Яна Портарска и Янислав Боцев от VIII клас, с ръководители Албена Джонева, учител по география и икономика и Биляна Йорданова, учител по ИТ.
Отлично представяне и оценка отличен (6) бе присъдено и на Василена Мазнева, Яница Йотина и Божидар Петров от IX клас за проекта им “Географски измерения на глобалните проблеми на съвременността”. Техни ръководители са Албена Джонева, учител по география и икономика и Биляна Йорданова, учител по ИТ.
В секция “История” много добро представяне и оценка мн. добър (5) заслужи Ванеса Фудулска от X клас, с ръководител Жасмина Мицова, учител по история и цивилизации.

prostranstvo-
prostranstvo-
prostranstvo-